Oryginalny przepis na antrykot wołowy w towarzystwie produktów regionalnych zapewnił ekipie Zespołu Szkół nr 2 udział w ogólnopolskim projekcie „Gotuj lokalnie” W ramach zakończonych już warsztatów dwoje nauczycieli poszerzało swoją wiedzę na temat wołowiny i zdobyło praktyczne umiejętności wykorzystywania jej w nowoczesnej polskiej kuchni.

Moda na lokalne gotowanie

Projekt edukacyjny „Gotuj lokalnie” skierowany jest do szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Ma on na celu promowanie tradycyjnych polskich produktów żywnościowych oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej. Udział ZS nr 2 w projekcie zapewniło oryginalne opracowanie przepisu, którego głównym składnikiem jest antrykot wołowy w towarzystwie produktów regionalnych, m.in. mazurskiej okowity z miodem, sera koziego i borowikow. Jego autorami są nauczyciele – Aneta Kalinowska i Michał Denesiuk. Oboje mają już za sobą pierwszy etap projektu – warsztaty, podczas których poszerzali swoją wiedzę na temat wołowiny oraz zdobywali praktyczne umiejętności jej wykorzystania. Dalsza część programu przewiduje dwumiesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach. W ich trakcie nauczyciele będą odkrywać produkty regionalne i uczyć młodzież ich praktycznego wykorzystania. Finałem działań jest konkurs kulinarny dla uczniów. Najlepsi zostaną nagrodzeni kursem kulinarnym w Akademii Marcina Budynka.

(wa)